Als je recentelijk een haartransplantatie bent ondergaan, bijvoorbeeld bij Nielsen Haarkliniek, dan kun je eindelijk afscheid nemen van kale plekken en/of inhammen rondom jouw kruin. Misschien denk je dat nu alles erop zit en dat je gewoon moet afwachten. Toch zijn er wel degelijk een aantal zaken waar je op moet letten, ook na je haartransplantatie. In dit artikel geef ik je meer informatie over zaken waar je op moet letten.
Wat is een haartransplantatie?
Ten eerste wil ik kort stilstaan bij wat een haartransplantatie eigenlijk is. Als je ervoor kiest om een haartransplantatie te ondergaan, dan worden jouw eigen haarzakjes die nog gezond zijn (en daarmee niet vatbaar voor haaruitval) gebruikt. De gezonde haarzakjes worden verplaatst naar de plek waar je kaal bent / wordt. Na een tijdje produceren de haarzakjes weer nieuwe haren. Hierdoor zullen dus jouw kale plekken verdwijnen.
#1 Raak niet direct in paniek bij uitvallende haren
Als je een haartransplantatie ondergaat wil je natuurlijk dat kale plekken verdwijnen en niet meer terugkomen. Je wilt dat je haar zo snel mogelijk weer groeit. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat het wel mogelijk is dat vlak na de haartransplantatie het mogelijk is dat de getransplanteerde haren uitvallen. Na de haartransplantatie zullen de haarwortels vastgroeien na een aantal dagen. De haren kunnen weliswaar toch uitvallen na enkele weken. Dit is nog geen reden tot paniek, aangezien de aanwezige haarwortels in staat zijn om nieuwe haren te produceren. Blijft de haaruitval een langere tijd voortduren, dan kun je altijd even contact opnemen met de desbetreffende haarkliniek.
#2 Houd de wond in de gaten bij een FUT-haartransplantatie
Wereldwijd is de FUT-methode de meest voorkomende methode als het gaat om een haartransplantatie. Bij de FUT-methode wordt er een strip huid verwijderd aan de achterzijde van het hoofd. Hierdoor ontstaat er een wond. Deze wordt uiteraard gehecht. Je zult hier weliswaar een litteken aan overhouden, maar je zult het niet zien omdat het litteken bedekt wordt door het eigen haar. Na deze ingreep is het belangrijk om de wond voor de zekerheid in de gaten te houden, want de wond moet goed gehecht zijn. Alleen zo kan de wond op een goede manier dichtgroeien. In het geval dat de wond na de FUT-haartransplantatie toch gaat bloeden is het belangrijk om contact op te nemen bij de haarkliniek waar je deze haartransplantatie hebt ondergaan.
#3 Ga zorgvuldig om met je hoofdhuid
Het is altijd belangrijk om op een goede, zorgvuldige manier om te gaan met je hoofdhuid. Toch is het nog belangrijker om hier zorgvuldig mee om te gaan nadat je een haartransplantatie hebt ondergaan. Dit komt doordat het een aantal dagen kan duren voordat de getransplanteerde haren echt goed in jouw hoofdhuid zijn vastgegroeid. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het uittrekken van bovenkleding en let op dat je je hoofd niet stoot.