Het omgaan met verslaving in je omgeving is zwaar. Soms zie je de tekenen niet eens totdat de situatie ernstig wordt. Je vriend die altijd zo levendig was, valt stil en trekt zich terug. Je merkt dat er geld mist of dat afspraken niet worden nagekomen. Het is lastig om in te grijpen, want de relatie staat op het spel. Juist hier kan een professionele organisatie zoals CACN verslavingszorg een verschil maken. Ze bieden hulp en begeleiding, niet alleen voor de verslaafde zelf maar ook voor de omgeving. Het eerste wat je kunt doen is informatie zoeken over hoe verslaving werkt en wat het met iemand doet. Begrip krijgen voor de situatie is een cruciale stap in het helpen van je naaste.

Informatie verzamelen en delen

In de wirwar van emoties en onzekerheid is kennis je beste vriend. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt helpen. Het internet staat vol met informatie, dus lees je in. Praat met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Er zijn tal van forums en groepen waar je ervaringen kunt uitwisselen. Deze informatie is van onschatbare waarde wanneer je in gesprek gaat met de persoon die worstelt met verslaving. Deel wat je hebt geleerd, niet op een betweterige manier, maar als een aanbod van hulp. Dit laat zien dat je moeite doet om te begrijpen wat er aan de hand is.

Concrete hulp aanbieden

Iemand die verslaafd is, heeft ondersteuning nodig die verder gaat dan een goed gesprek. Ze moeten vaak door een professional worden geholpen om echt een kans te maken op herstel. Hier komt CACN Verslavingszorg weer om de hoek kijken met hun programma’s en therapieën. Ze kunnen de verslaafde helpen met detoxen, therapie volgen en nieuwe copingmechanismen aanleren. Jij als naaste kunt helpen door deze opties voor te stellen en misschien zelfs mee te gaan naar een intakegesprek. Soms heeft iemand een zetje nodig om de eerste stap te zetten.

Omgaan met weerstand

Bij het aanbieden van hulp zul je waarschijnlijk weerstand tegenkomen. Het is normaal dat iemand die verslaafd is niet altijd direct openstaat voor hulp. Ze kunnen defensief reageren of ontkennen dat er een probleem is. Het is belangrijk dat je niet opgeeft. Blijf kalm en geduldig. Herinner jezelf eraan dat deze reactie deel uitmaakt van de verslaving. Zorg dat je standvastig blijft in je aanbod om te helpen, zonder jezelf op te dringen.

Zelfzorg is essentieel

Terwijl je probeert te helpen, mag je je eigen gezondheid niet vergeten. Het kan heel stressvol zijn om iemand bij te staan die met verslaving kampt. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg voldoende en zoek steun bij vrienden of familie. Dit is niet egoïstisch maar noodzakelijk. Alleen als je zelf in balans bent, kun je er echt zijn voor een ander. Vergeet niet dat het niet jouw schuld is en dat je niet alle problemen kunt oplossen. Doe wat je kunt en wees eerlijk tegen jezelf over wat haalbaar is.Steun bij verslaving

Over de auteur

Gerelateerde berichten